Очаква се глобалната продължителност на живота да се увеличи с близо 5 години до 2050 г.

Очаква се глобалната продължителност на живота да се увеличи с 4,9 години за мъжете и 4,2 години за жените между 2022 г. и 2050 г., според Global Burden of Disease Study (GBD) 2021, цитирани от Medicalxpress.

Очаква се увеличенията да бъдат по-големи в страните, където продължителността на живота е по-ниска, което допринася за конвергенцията на растежа на продължителността на живота в географските региони. Тенденцията се дължи до голяма степен на мерките за обществено здраве, които са подобрили процента на преживяемост от сърдечно-съдови заболявания , Covid-19 и множество заразни заболявания при майки и новородени.

Новото проучване установява, че продължаващото изместване на тежестта на заболяването от заразни към незаразни заболявания – като сърдечно-съдови заболявания, рак , хронична обструктивна белодробна болест и диабет – както и излагането на рискови фактори, свързани с тези заболявания – като затлъстяване, високо кръвното налягане, стресът, неправилното хранене и тютюнопушенето – ще окажат най-голямо влияние върху тежестта на болестите в следващото поколение.

Тъй като тежестта на болестите продължава да се измества, се очаква много хора да живеят по-дълго, но с повече години влошено здраве. Прогнозите са, че глобалната продължителност на живота ще нарасне от 73,6 години през 2022 г. до 78,1 години през 2050 г. (увеличение с 4,5 години). Очакваната продължителност на глобалния здравословен живот (HALE) – средният брой години, които човек може да очаква да живее в добро здраве – ще се увеличи от 64,8 години през 2022 г. на 67,4 години през 2050 г. (увеличение от 2,6 години).

„В допълнение към увеличаването на продължителността на живота като цяло, установихме, че разликата в продължителността на живота между географските райони ще намалее“, каза д-р Крис Мъри, катедра по здравни показатели в Университета на Вашингтон и директор на Института за здравни показатели и оценка.

„Това е индикатор, че докато неравенствата в здравеопазването между регионите с най-високи и най-ниски доходи ще останат, различията се стесняват, като най-голямото увеличение се очаква в Субсахарска Африка“, обясни той.

Мъри добави, че най-голямата възможност за намаляване на глобалното бреме на болестите е чрез политически интервенции, насочени към предотвратяване и смекчаване на поведенческите и метаболитни рискови фактори. Междувременно съпътстващо проучване установи, че общият брой загубени години поради лошо здраве и преждевременна смърт (DALYs), дължащи се на метаболитни рискови фактори, се е увеличил с 50% от 2000 г. насам.

Изследователите също са проучили алтернативни сценарии, за да видят дали различни интервенции в общественото здраве могат да премахнат излагането на ключови групи рискови фактори. Прогнозираните въздействия са по-силни в сценария на подобрени рискове, свързани с факторите, свързани с поведението и начина на живот, с 13,3% намаление на годините, загубени поради лошо здраве и преждевременна смърт през 2050 г., в сравнение с референтния сценарий.

„За нас има огромна възможност да повлияем на бъдещето на глобалното здраве, като предотвратим тези растящи метаболитни и хранителни рискови фактори, особено тези, свързани с поведенчески фактори и начин на живот, като висока кръвна захар, висок индекс на телесна маса и високо кръвно налягане”, заяви д-р Мъри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят